Oldalak

Keresés ebben a blogban

2013. június 6., csütörtök

Spárgakrémleves

Talán még elvétve lehet kapni itt-ott spárgát. Az elmúlt egy hétben nem jártam a piacon, nem tudom, mi most a tényállás. Valószínűleg van, csak nem 3-400 Ft-ért.
Ez egy nagyon egyszerű leves, lehet készíteni fehér és zöld spárgából egyaránt. Nekem zöldből jobban ízlett, ráadásul azt még hámozni sem kell.

SPÁRGAKRÉMLEVES

Hozzávalók (kb. 2 adaghoz):
1 csomag (fél kg) spárga
1 fej hagyma
2x1 ek. vaj
pici só, bors
1 ek. levesfűszer (Pl. vegeta, 1 húsleveskocka - ez esetben tényleg pici só, bors. Ha olyan fűszered van, ami tulajdonképpen csak szárított zöldség darálék, akkor picit több só mehet bele.)
víz
2 dl tejszín

Elkészítés:
Először is készítsük elő a spárgát. Ha fehér spárgát vettünk, hámozzuk meg a fej alatt kezdve. Innentől ugyanaz, mint a zöld spárgával. Az alsó 2-4 cm-es részt vágjuk le, mehet a szemétbe. A fejeket tegyük félre. A többit 2-3 cm-es darabokra vágjuk (ne felejtsük alaposan megmosni). A hagymát vágjuk kockára (nem kell picire), 1 ek. vajon kezdjük el dinsztelni, mehetnek rá a fej nélküli spárga darabok, 2-3 perc után öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje a spárgákat, sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük és fedő alatt pároljuk kb. 10 percig (fehér spárgát lehet picit tovább). Közben 1 ek. vajon a spárgafejeket megdinszteljük.
Ha megfőtt a spárga, ráöntjük a 2 dl tejszínt, még összerottyantjuk. Külön kis tálkában tálaljuk a spárgafejeket, így ki-ki ízlés szerint tehet a levesébe. Esetleg levesgolyót is odakészíthetünk a leves mellé.
A piacon ajánlották, hogy eperlevél tésztát is főzhetünk bele.
Fogyasszátok egészséggel!
A spárga jótékony hatásairól itt olvashatsz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése