Oldalak

Keresés ebben a blogban

2013. június 17., hétfő

Málnás csokoládétorta


Tegnap tartottuk öcsém és anyukám születésnapját; az én feladatom volt a torta elkészítése. Anyu már többször sütött ilyet a tesómnak, nekem ez volt az első próbálkozásom, és mondhatom remekül sikerült.
Nem bántam volna, ha mondjuk két héttel később születnek meg, mert még baromi drága a málna, a szezon kezdetén vagyunk :-)
26 cm-es tortaformára szól a recept. Én kisebben csináltam, semmit nem rontott a minőségén.


MÁLNÁS CSOKOLÁDÉTORTA

Hozzávalók:
10 dkg puha vaj
12,5 dkg cukor
4 tojás
12,5 dkg étcsokoládé
15 dkg darált mókusmogyoró (nem földimogyoró)
10 dkg liszt
3 ek. kakaópor
2 tk. sütőpor
50 dkg málna

1 dl málnalikőr (vagy málnaszörp, málnalekvár, egyéb bogyós gyümölcsből készült szörp, lekvár, likőr)

2 ek. cukor
2 dl habtejszín
1 ek. vaníliás cukor
2 ek. porcukor


12 darabra vágva 1 darab kb. 1890 kJ/450 kcal-t, 8 g fehérjét, 27 g zsírt, 39 g szénhidrátot tartalmaz.
Elkészítési idő: 1 óra
Sütési idő: 40 perc




Elkészítés:
A vajat a cukorral habosra keverjük. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket kemény habbá verjük. A csokoládét a vízgőzön felolvasztjuk, és a tojássárgákkal meg a vajas masszával összekeverjük. Hozzáadjuk a mogyorót, a lisztet, a kakaóport és a sütőport, végül pedig a tojáshabot. A sütőt 180 °Cra előmelegítjük. A formát vajjal kikenjük, és zsemlemorzsával meghintjük. A tésztát beletöltjük, elsimítjuk és 40 percig sütjük. Közben a málnát megmossuk, leszárítjuk és leszemezzük. a már kihűlt süteményből egy vékony lapot levágunk és szétmorzsoljuk. A tészta alsó, vastag lapját likőrrel meglocsoljuk, elosztjuk rajta a málnát és kevés cukorral megszórjuk. A tejszínt a vaníliás cukorral kemény habbá verjük és rákenjük a málnára. Megszórjuk a süteménymorzsával és a porcukorral.

Most mit mondjak? Isteni lett!

1 megjegyzés: