Nekem olyannyira sikerült a
képzelődés, hogy tényleg egy balatoni ház teraszán ülök, Tihanyban, szerintem a
legszebb kilátás hever előttem, ami a Balatonnál csak lehetséges, olyan érzésem van, hogy akár át is ölelhetném
és két napig csak az enyém! Az idő viszont nem túl kegyes hozzánk, nem méltó
egy júniusi nyári naphoz, barátnőm Pesten is azt fontolgatja, hogy előveszi a
téli kabátját.
Mielőtt még ebédelni
indulnánk - egy sajtos-tejfölös lángos felkutatása a cél, ami lehetetlen
vállalkozásnak tűnik ebben az időben – íme a Brassói receptje. Ajánlok hozzá fokhagymás ubisalit (aminek receptjét szintén hamarosan közzéteszem) vagy savanyúságot.
BRASSÓI
Hozzávalók:
1 közepes fej hagyma
fél dl olaj
5 dkg füstölt csemege
szalonna
80 dkg sertéshús
(valószínűleg pulykából is lehet készíteni)
1 fej fokhagyma
só, bors, pici pirospaprika
kis víz
2 kg krumpli
Elkészítés:
A hagymát apró kockára
vágjuk vagy lereszeljük, és az olajon aranyszínűre pirítjuk. Közben (pár
perccel azután, hogy a hagymát el kezdtük az olajon hevíteni) rátesszük a kis
kockákra vágott szalonnát (a legkönnyebb úgy felvágni, ha még rajta van a
bőrke) és egy kiskanál sót.
Ha már a szalonna is
összébb zsugorodott, teszünk rá egy kis borsot, egy kiskanál pirospaprikát, még
egy kis sót, felöntjük fél deci vízzel, fokhagymanyomóval belenyomkodjuk a már
előre megpucolt fokhagymagerezdeket és a végén hozzátesszük a kockára vágott
húst. Lapockából vagy combból érdemes elkészíteni, de nekem az a tapasztalatom,
hogy a hentesek szívesen segítenek. Én csak annyit szoktam mondani, hogy
brassóinak való húst kérek, sokszor még fel is kockázzák nekem. Csak kedvesen
kell mosolyogni J
Fedő alatt pároljuk,
időnként ránézünk, és ha kell öntünk alá még egy kis vizet. Minimum egy órát főzzük,
közben ér kóstolgatni. Mikor már finom, omlós a hús, a víz is elfőtt alóla,
akkor elzárjuk alatt a gázt. Nem baj, ha icipicit szaftos lesz.
Amíg a hús párolódik
meghámozzuk a krumplit, azt is kockára vágjuk, és olajban kisütjük.
Ha kész a hús, beleöntjük a
sültkrumplit és összekutyuljuk.
Hozzá egy száraz
kisfröccsel koccintunk egymás egészségére!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése