Oldalak

Keresés ebben a blogban

2013. május 30., csütörtök

Borsóleves

A piac már tele van pucolni való borsóval, ezért ez most nagyon aktuális. Először is, ha valaki a magyaros ízvilágú borsólevest keresi, az nem jó helyen jár. Ez egy könnyedebb, kicsit édeskés ízű leves, óriásgaluskákkal, anyukám specialitása.

BORSÓLEVES

Hozzávalók:
1/2 kg borsó (természetesen lehet fagyasztott is)
2-3 l víz
1 fej hagyma
kis só
2 ek. cukor
delikát (vagy ahhoz hasonló fűszerkeverék)
1 csokor petrezselyem
Rántás:
kis olaj
2 ek. liszt
1 ek. pirospaprika
Galuskához:
20 dkg liszt
2 tojás
pici só
kis víz
1 kis csokor petrezselyem

Elkészítése:
Felteszem a vizet főni a borsóval együtt. Nagyjából 10 perccel a forrás után beleszórom a sót, cukrot, delikátot, azután mehet bele a rántás: az olajon a lisztet világosbarnára pirítom, rászórom a pirospaprikát, gyorsan összekutyulom, és rögtön mehet rá a levesből 1 merőkanál, és mint a motolla keverem-kavarom. Ez mehet is a levesbe folyamatosan belecsurgatva, miközben kevergetem a levest.
A rántás után mehet bele a galuska: a 20 dkg liszthez hozzáadom a pici sót, közepére ráütöm a két tojást, és mondjuk fél deci vizet. Ezt villával összekeverem, ha még kell hozzá víz, kis adagokban hozzáteszem. Ne legyen folyós, de kőkemény sem, amolyan maccsos, ezt valahogy érezni kell.
A galuskát egy evőkanállal beleszaggatom (úgy egy fél evőkanálnyit, ez még dagadni fog). Még kb. 10 percig főzöm. A végén beleszórom a petrezselymet. És kész is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése