Oldalak

Keresés ebben a blogban

2013. május 31., péntek

Bodzaszörp

Anyu gyerekkoromban, retro nyomós termoszban többször is csinált bodzaszörpöt. Ki nem állhattam. Akkor hagyta abba, amikor apu barátja, Kálmán bácsi cirka tíz kullancsot szedett össze saját testével, egy bodzabokorról. No, én nem rettenek meg ilyetén akadályoktól, merthogy azóta nagyon megkedveltem. Ha törik, ha szakad, megszerzem. Ez amolyan családi hagyomány lett a férjemmel. Mindig kitűzöm a hétvégét, de az utóbbi években sokszor volt, hogy elmosta az eső, így hétről-hétre toltuk a bodzaszedést. Szedtünk már bodzát Újbarkon, Zsámbékon, Csekén, a Normafánál, legutóbb végül is a barátnőimmel, egy kisebb bringatúra keretében sikerült ezt kiviteleznem Szentendrén, a Bükkös-patak partján (féltem, hogy megint lemossa az eső a virágport, ami sajnos be is jött..., szerencsére azután, hogy én megkaparintottam a virágokat). Ezt egyébként ajánlom figyelmetekbe, nagyon hangulatos, és egy marha jó kis játszótér is van a partján.
Na, kanyarodjunk vissza a szörphöz. Tehát próbáljatok pár meleg nap után bodzát szedni, olyan helyről, ahol nem járnak autók; ne legyen tetves a fa, és ne rettenjetek meg otthon a macskahúgy szagtól, mert egy darabig azt árasztják magukból a virágok.BODZASZÖRP

Hozzávalók:
40 bodzavirágzat (minél több, annál jobb)
4 kg cukor
6 liter víz
5 db citrom (ha tudsz, szerezz biocitromot, ha nem, ennyi belefér, igaz-e?)
10 dkg citromsav
1 kávéskanál nátrium-benzoát (én nem teszek bele, lefagyasztom műanyagpalackban a szörpöt, Karácsonykor mindig iszunk egy kis bodzaszörpit)

Elkészítés:
Tegyünk fel forrni 5 l vizet, amibe belekeverünk 3,5 kg cukrot. Fél kg-t karamellizálunk (teflonos lábasban, nehogy odaégjen). Ha kész, ráöntünk 1 l vizet. A hideg víz hatására a karamellizált cukor megkeményedik, de tovább melegítve hamarosan feloldódik a vízben. Ezt hozzáöntjük a nagyobb adag cukros vízhez és együtt forraljuk fel őket.
Miután kihűlt a cukorszirup, beletesszük a citromsavat, a felkarikázott citromot és a bodzavirágokat (a tartósítószer opciós). 2-3 napig bőven elég érlelni az ízeket. Közben napi egy-kétszer megkevergetjük. Én volt, hogy 4-5 napig érleltem (az eredeti recept így írja) és megpenészedett a citrom benne. Sőt van, hogy már egy nap után is kóstolgatjuk, és gyakorlatilag készen van. Régebben én is tettem bele nátrium-benzoátot, de ugyanúgy megerjedt egy-két hét után. Az is igaz, hogy én műanyagpalackba töltöttem. Lehetséges, hogy üvegben máshogy viselkedik.
Legutóbb úgy ittuk, hogy egy kis házi eperszörppel összemixeltük az aktuális adagot, fini volt. Vagy mehet bele mentalevél. Azután nem is kívánod másképp'.


Kép: www.edenkert.hu
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése